La Canopée - Réaménagement du site parisien des Halles, Paris, France: Façade constructor seele has roofed over this multi-purpose building with a lightweight, translucent steel-and-glass design.

La Canopée – Réaménagement du site parisien des Halles, Paris, France

la canopée – réaménagement du site parisien des halles

Center of gravity of the Paris area, the heart of Les Halles was reorganized with „La Canopée” – the Canopy – a project by Patrick Berger et Jacques Anziutti architectes, winners of a competition in 2007. A light, translucent and large spanning building-shell protects a public space on several levels. It unifies a partially underground urban complex, where a metropolitan train station, a shopping complex and cultural facilities overlap each other. The two principal floors of the site are connected: the Forum below rises to the level of the city above. A new gateway to the city is created. In this project, seele has been awarded the decorative glass envelope for the building sections south and north, covering an area of about 12,000sqm, and the secondary structure of 900t of steel, adapted to suit the free-form design of „La Canopée”.

© Franck Badaire – Photographe

12,000sqm glass area  900t secondary steelwork

Client Ville de Paris
Main contractor GTM
Architect Patrick Berger et Jacques Anziutti architectes
Engineer Ingérop Conseil & Ingénierie
Date of completion 2016
Scope of seele supply
  • Decorative envelope of the building sections north and south with internal horizontal ”marquises”
  • 12,000sqm glass
  • Multi-ply custom panes, honey-coloured with textured surface and limited transparency
  • Unique panes adapted to suit free-form surface
  • 900t secondary steel structure
  • Custom-made rafter-purlin system with cantilevering sections (incl. struts) to suit free-form design

More References

Top